Hvis du føler deg trøtt og uopplagt, stresset eller utbrent, eller har vanskelig for å finne livsglede så kan det være at binyrene dine har blitt «trøtte.» Det hevder dr. James L Wilson i boka «Adrenal Fatigue – The 21th Century Stress Syndrome.» På norsk blir det rett og slett binyretretthet.
Binyrene sitter omtrent midt i ryggen, på toppen av hver nyre og produserer en mengde ulike hormoner, ikke minst stresshormonet kortisol. De er ikke store, omtrent på størrelse med valnøtter. I sin store visdom har kroppen plassert dem akkurat her hvor det er kort vei til hovedpulsåren (aorta) og vena cava, samt til leveren og bukspyttkjertelen. Hormoner spres nemlig via blodbanen, så da er det lurt å ha binyrene her slik at de raskt kan tømme hormonene rett ut i blodet.
Kortisol har riktig mange oppgaver i kroppen, og uten kortisol lever vi ikke mange minuttene. Så selv om kortisol er kjent som stresshormonet, og dermed kanskje har fått et negativt omdømme, så er det også et viktig overlevelseshormon. (Faktisk kan stressresponsen i kroppen gjerne oversettes med overlevelsesresponsen.) Her er noen av de viktigste oppgavene til kortisol:
• Regulering av blodsukkeret
• Regulering av blodtrykket
• Styrker hjertet og blodkarene
• Stimulerer hjernen og sentralnervesystemet, og dermed humør, tanker, adferd, konsentrasjon
• Endrer immunforsvaret
• Normaliserer stressreaksjoner
Binyrene jobber hardt når vi blir stresset, og hjelper kroppen med å takle stress, ikke minst «overlevelses-stress», dvs. når vi føler oss presset så hardt at kroppen oppfatter situasjonen som livstruende. Noen kropper har lav terskel for dette, og reagerer fortere på stress/fare enn andre, men alle har vi denne responsen i oss, og den styrer vi ikke med fornuften. Den styres fra områder i hjernen som ikke er særlig tilgjengelige for fornuftig og beroligende selvsnakk, bl.a. fra HPA-aksen.
HPA er forkortelse for: Hypothalamus – Pituitary – Adrenal på engelsk. På norsk blir det hypotalamus-hypofysen-binyrene.
Det går hele tiden en viktig informasjonsstrøm fra hypotalamus via hypofysen til binyrene, som så svarer ved å produsere ulike hormoner. Så går det informasjon tilbake til hypotalamus igjen. Forbindelsen mellom disse er svært viktig for å opprettholde den såkalte homeostasen – kroppens indre balanse.
Binyrene er skapt til å hjelpe oss med å takle stress, så takk til dem for det! De setter straks i gang med å produsere kortisol så kroppen skal takle en krevende situasjon. Men hvis stressbelastningen blir for stor og langvarig, så kan disse små hjelperne våre rett og slett bli slitne. Dr. Wilson hevder at dagens stressbelastninger for de fleste av oss mennesker er så stor, at binyrene skulle vært på størrelse med fotballer for å takle alt dette stresset vi er utsatt for! Og når binyrene blir slitne, påvirkes også immunforsvaret vårt, og vi blir mer utsatt for sykdom.
Hva er det som utløser all denne kortisolproduksjonen og gjør binyrene trette?
Det kan være sjokk og traumer, dårlig arbeidsklima på jobben, uløste konflikter, økonomiske problemer. Eller hvis du har tendenser til bekymring, angst eller er en perfeksjonist som aldri blir fornøyd med deg selv. For mye kaffe, dårlige spisevaner og for mye sukker kan også påvirke binyrene i negativ retning slik at du ikke greier å slappe av og nyte livet.
Hvis du er veldig sårbar for stress, er det viktig lære å regulere det autonome nervesystemet ditt (ANS), for dermed avlaster du binyrene dine. (Les mer om det autononome nervesystemet annet sted på bloggen). Du må lære å kjenne etter hva som får ANS til å fyre og hvor tidlig det begynner å fyre seg opp i kroppen din, og straks gjøre et såkalt «avvergende tiltak.» Det kan være alt fra å gå ut av rommet, ta en mental pause, puste dypt tre ganger osv. Så må du merke etter i kroppen og kjenne hvordan det roer seg. Kanskje tar det litt tid, men det er helt ok. Et viktig poeng, er at når det har blitt rolig, så gi deg tid til å merke etterklangen i kroppen. Da forsterker du nemlig ANS’ evne til roe seg, og dermed får binyrene litt pause også. Så får du heller løse problemet som stresser deg en annen gang eller på en annen måte enn når du er stresset og likevel ikke greier å tenke klart.
Kilde:
“Binyretræthed. Hvordan du kan genvinde energi, vitalitet, livsglæde og et stærkt immunforsvar” av James L Wilson
Hei,
Vet du om og evt. hvor det er mulig å skaffe boken “Trette binyrer” av James Wilson? Jeg har søkt litt, men finner den ikke. Hvis den ikke er å få kjøpt, og du har et eksemplar, kan du gi meg ISBN nummeret og navn på forlaget?
Vennlig hilsen
Margareth Wennersteen