Mine bøker

LYSET I TUNELLEN.
Om bevissthetsendringer ved traumer og nær-døden-opplevelser. (2022)

Hva skjer med bevisstheten vår når det mystiske fenomenet dissosiasjon oppstår under traumatiske opplevelser?

Mange som opplever sjokk og traumer, går ut av kroppen. Det kalles dissosiasjon, og er en helt naturlig reaksjon på slike voldsomme, ofte livstruende opplevelser. Men ut-av-kroppen-opplevelser skjer også i andre sammenhenger, for eksempel under meditasjon og annen spirituell praksis. I slike tilfeller kalles det utvidet bevissthet. Den sies å stå i forbindelse med en større bevissthet som vi alle lever i. En stor og fantastisk bevissthet som inspirerer oss, informerer oss og omslutter oss med kjærlighet.

Hva egentlig bevissthet? Kan dissosiasjon være starten på en bevissthetsendring som viser veien til en slik utvidet bevissthets-tilstand? Er det rett og slett et åndelig instinkt i oss som er knyttet til overlevelses-responsen kjent som kamp/flukt/frys-reaksjonen, som trer i kraft når vi utsettes for livsfare?

Gjennom mitt arbeid med traumatiserte mennesker i mange år, har ut-av-kroppen-opplevelser og oversanselige opplevelser vært et tilbakevendende tema. Når disse erfaringene har blitt bearbeidet og normalisert, og den traumatiserte har «landet i kroppen,» har det ofte vist seg dype forandringer i kropp og sinn etterpå. En dyp fred har fylt angstfylte kropper og en lettelse over ikke å være gal, har forandret selvoppfattelsen.

En nysgjerrighet på hva og hvem vi er som mennesker har åpnet en dør til en større virkelighet for mange. En virkelighet som ikke er logisk og rasjonell, men som nærmer seg den virkeligheten som er beskrevet av mystikere, moderne fysikere og i en rekke publiserte nær-døden-opplevelser.

Pris: kr 369,- (pluss porto)

Send en epost til: post@runahelmersen.no med navn, adresse og telefonnummer, så får du den i posten.

HJEMME I DIN EGEN KROPP.
Kroppsbevissthet i selvutvikling og terapi  (2012).

BOK_HJEMME1

Kroppen har en fysisk, psykisk og åndelig dimensjon. Den er et hjem for tanker, følelser, minner og levd liv – et anker i tilværelsen.

Gjennom sanseapparatet vårt navigerer vi rundt i verden. Kroppens sanser registrerer hele tiden varme, kulde, synsinntrykk, lyder, lukter, bevegelser og berøring. Men kroppen reagerer også på vår indre dialog med oss selv og vår kommunikasjon med andre. Når vi utvikler oss selv og vår selvfølelse, er kroppen en unik og viktig medspiller.

Jeg er opptatt av å nyansere bildet av kroppen i en tid der en perfekt fasade ofte dyrkes. Gjennom begrepene fysisk og psykisk kroppsbevissthet, trer kroppen fram som et sted Å VÆRE og et sted der vi kan føle oss hjemme. Og gjennom beskrivelser av energikroppen og høyere bevissthetstilstander, illustreres måter å oppfatte den åndelige dimensjonen ved kroppen på.

Boken er til salgs hos meg:
post@runahelmersen.no
Pris kr 250,- (pluss porto)

BOKANMELDELSER:

Anmeldt i Spenningsnytt nr 3. oktober 2013:

Anmeldt av spesialist i psykomotorisk fysioterapi, leder CoperioSenterets spesialiserte rehabilitering for smerter og utmattelse Ellinor Alstad:

Det er to hovedinntrykk jeg sitter igjen med når jeg har lest «Hjemme i din egen kropp». For det første kunne det meste være skrevet av en fysioterapeut med videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi. Svært mye av stoffet er gjenkjennbart. Det gjelder både det teoretiske grunnlaget , men også måten Helmersen beskriver hvordan hun jobber med pasienter, kunne vært skrevet av en fra vår faggruppe. Teorien henter hun fra generell anatomi og fysiologi, behovsteori og stressforskning. Hun bruker Berit Bunkans nøkkelhullmodell og diafragmamodell, og henviser til hvordan Antonio Damasio viser at bevisstheten er koblet til kroppssansen og følelsene. Jeg skriver at boka nesten kunne vært skrevet av en fysioterapeut med vår videreutdanning, og i dette nesten ligger det at hun også trekker inn visse elementer fra det som kan kalles alternativ medisin som «energikroppen», «meridianer» og «chacraer», men disse elementene er ikke dominerende hverken i forhold til plass eller som grunnleggende teoretisk forankring. Runa Helmersen har bakgrunn fra teater, kreftomsorg, og voksenpsykiatri og dansk «avspenningspedagogisk utdannelse», og hun var ferdig utdannet i 1998. På sin egen nettside sier hun: «Jeg er opptatt av å nyansere bildet av kroppen i en tid der perfekt fasade ofte dyrkes. Gjennom begrepene fysisk og psykisk kroppsbevissthet, trer kroppen fram som et sted Å VÆRE og sted å der vi kan føle oss hjemme.» Denne tankegangen kommer tydelig fram i boka. Det er også tydelig når en leser at Helmersen presenterer integrert kunnskap, og at hun selv har prøvd ut og bruker øvelsene i praksis. Innimellom blir hun også personlig og forteller fra sin egen tilfriskningsprosess som kreftsyk.

Det andre hovedinntrykket jeg får når leser er at dette er at dette er en svært enkel bok. Et par dager etter at jeg har mottatt boka til gjennomlesing, får jeg også en mail fra Helmersen der hun poengterer at boka særlig er tenkt for personer uten helsefaglig bakgrunn. Det er min oppfatning (selv om jeg da ikke er i målgruppa) at hun har lyktes med dette prosjektet. Boka kan fint ligge på venteværelsene våre for eksempel. Jeg tror den vil være fin å lese for en del av våre pasienter som har en del spørsmål «rundt» behandlingen vår. Selv om boka er enkel, vil jeg likevel si jeg hadde glede av å lese den da den gir en del oppfrisking av basisteori jeg bør kunne i faget mitt, og det er alltid ideer å få fra andre behandlere når de beskriver øvelser og pasientforløp. Begge de to siste har en sentral plass i boka.

Anmeldt i Psykomotorik nr 1. 2013:

Anmeldelse v. Henriette Bjerre Tybjerg, psykomotorisk terapeut, dap

Runa Helmersen er norsk og siger bl.a.:”Kroppen har en fysisk, psykisk og åndelig dimensjon. Den er et hjem for tanker, følelser, minner og levd liv – et anker i tilværelsen.”

Jeg er vild med bogens titel, for den minder mig om grundstenen i vores fag. Bogens omdrejningspunkt er hvordan og hvorfor krop, følelser, handlinger og tanker påvirker hinanden. Bogen giver mig inspiration til mit arbejde med afspændingsbehandling, med stressramte, inspiration til nærværs øvelser, en ny og opsummeret viden med forskellige teorier, lige såvel som den giver mig næring til mit eget liv.

Det norske sprog er meget nemt at læse og sangen i det sproget skinner igennem fx nyder jeg når hun skriver ”Oppmerksomhet på pusten er også et vigtig ”verktøy” i kroppsbevissthedsarbeidet.” Pusten lyder skønt i.f.h til åndedrættet. Med en let tilgængelig tekst og forklarende billeder fører hun os gennem bogen med såvel teori, historier fra klienter og øvelser. Det er ikke fordi det er nemt stof, men det fortælles på en tilgængelig og forståelig måde. Der er kildehenvisninger så hvis du vil vide mere, ved du hvor du skal søge. Runa skriver at afspænding og velvære har samme positive virkning på immunsystem som positive tanker. Ja faktisk virker det endda stærkere. Jeg syntes der er grene til mindfulness tankegangen i bogen, hvilket jeg finder spændende.

Kapitlet om chakra siger ikke mig noget, så det sprang jeg let henover, men ellers syntes jeg bogen er oplagt for vores faggruppe.

Afsnittet om pusten:

”Pust er liv. Pust er bevegelse. Pust er rytme. Pusten er sentralt bindeledd mellom bevegelser og følelser. Oppmerksomhet på pusten gjør oss nærværende og til stede” God fornøjelse og glæd dig til at læse bogen.

Gjennom bildene. Når livskreftene seirer over sykdommen.

Utgitt på Grøndal Dreyer 1992

wj_ishr454351001

GJENNOM BILDENE er ikke lenger til salgs, men den lånes gjerne ut. Ta kontakt!

post@runahelmersen.no